„Oceanul în criză”: plan global de protejare a mărilor lumii
Inițiativa ambițioasă de protejare a zonei mai mari decât continentul sud-american își propune să asigure că mările lumii nu vor mai fi „în afara vederii, în afara minții”.
O nouă inițiativă marină globală a fost lansată pentru a proteja și conserva 18 milioane de kilometri pătrați ai oceanului (șapte milioane de mile pătrate) în următorii cinci ani, o zonă mai mare decât continentul Americii de Sud. Colaborarea, cunoscută sub numele de Blue Nature Alliance, stabilită miercuri, este condusă de mai multe organizații filantropice și intenționează să colaboreze cu guvernele naționale, comunitățile locale, popoarele indigene, oamenii de știință și academicienii. Continua să citești Oceanele au nevoie de o pauză de la noi Ce pot face corporațiile pentru a ajuta la salvarea oceanului? „O chiuvetă pentru microplastice”: 14 milioane de tone pe fundul oceanului „Am făcut oceanul casa noastră”: insulele care luptă împotriva schimbărilor climatice Activitatea inițială de protecție a Alianței va acoperi 4,8 milioane de kilometri pătrați (1,9 milioane de mile pătrate) în trei locații marine: Lau Seascape din Fiji, Oceanul de Sud al Antarcticii și arhipelagul vulcanic Tristan da Cunha din sudul Oceanului Atlantic. „Oceanul este în criză”, a declarat Karen Sack, președintele și CEO-ul Ocean Unite, una dintre organizațiile care se alătură Blue Nature Alliance. „Amenințările cu care se confruntă sunt multe.” Alianța Naturii Albastre ar putea sprijini în mod semnificativ conservarea marinei și ar putea spori rezistența ecosistemelor, mai ales că își propune să colaboreze îndeaproape cu comunitățile locale cele mai afectate de schimbările climatice, spun susținătorii săi. „Acesta este un parteneriat care ne va ajuta să facem un mare pas în direcția cea bună”, a spus Tony Worby, CEO al programului Flourishing Oceans de la Minderoo Foundation. „Destul de des ne gândim la oceane ca fiind„ în afara vederii, din minte ”… dar oceanele sunt absolut fundamentale pentru societatea și economia noastră.”
Dezbatere asupra protecției
Rămân unele dezbateri cu privire la faptul dacă ariile marine protejate ajută efectiv la conservarea și restaurarea oceanelor lumii. În timp ce dimensiunea zonelor marine acoperite de acordurile de protecție a crescut semnificativ în ultimele decenii, multe sunt de fapt situate în regiuni îndepărtate, cu niveluri scăzute de biodiversitate. În plus, două treimi din AMP-urile lumii sunt cele cunoscute sub numele de AMP-uri la scară largă sau zone care măsoară mai mult de 100.000 km pătrați (38.610 mile pătrate) și majoritatea permit în continuare pescuitul, exploatarea și forarea. Unii critici susțin că efectul protejării zonelor marine mari și îndepărtate este minim, întrucât aceste regiuni nu erau oricum sub amenințări semnificative sau că AMP protejează doar împotriva unui singur tip de amenințare: pescuitul excesiv. O altă preocupare este că multe AMP sunt create fără a avea în vedere anumite obiective. Marea Barieră de Corali este un caz în care desemnarea unei zone protejate nu a adus beneficii semnificative pentru conservare. În ciuda faptului că este unul dintre cele mai bine protejate parcuri marine din lume, coralii săi înregistrează în mod regulat albire severă și moarte.